FILMUL SI FOTOGRAFIA REPREZINTA ARTA
(Termeni si conditii de utilizare pentru clipuri/filme/poze/etc)

 Termen: film/clip/montaj, fotografie, poster, etc. = creatie

1. Intelegeti procesul de creatie si pentru ce platiti
Ganditi-va ca platiti pentru creatie ca si cum ati plati un patiser profesionist sa va faca o prajitura. Nu-i veti spune patiserului "O sa iau eu coca pe care ai facut-o si o s-o coc pentru ca am deja un cuptor acasa si am mai facut prajituri inainte." si cu siguranta nu te vei astepta la un discout pentru asta.

Cand platiti pentru creatie platiti pentru produsul final fie ele poze/montaje sau clipuri, la fel cum patiserul profesionist este platit pentru prajitura gata facuta. Produsul final reprezita munca artistului.

Asta inseamna:
- Nu cereti niciodata fisierele RAW, needitate pentru nici un motiv;
- Nu spuneti niciodata: "Sotul meu editeaza poze tot timpul, primim discount daca le editam noi?"

2. Nu cereti niciodata mai multe creatii (poze/secvente) decat ati primit
Nu faceti asta pentru ca nu are rost. Artistul nu are nimic de castigat daca pastreaza poze sau secvente minunate cu dv. Daca nu au fost incluse in produsul final a existat un motiv. De asemenena, probabil ati platit pentru un numar de poze sau minute filmate si sa ceri mai mult este nepoliticos.

Pastrand analogia cu prajitura, sa ceri secvente sau poze neincluse in produsul final e ca si cum ai cere cojile de la oua.

3. Nu va asteptati la poze sau filme gratis
Cu exceptia cazului in care artistul isi ofera benevol serviciile nici nu va ganditi sa cereti pentru ca de regula pune oamenii in situatii incomode.

Cu siguranta nu va asteptati la servicii sau laproduse de la nici un alt profesionist, asa ca de la un producator de filme sau un fotograf de ce v-ati astepta? Chiar daca va ganditi ca sunt "doar digitale", timpul artistului reprezinta hrana pentru el si familia sa. O sesiue nu se termina cand s-a terminat filmarea (seriunea de poze). Nenumarate ore sunt investite pentru a obtine produsul final.

4. Nu eliminati niciodata un watermark (logo/sigla)
Modificarea operei constituie infractiune si chiar daca nu apeleaza la autoritati, va asigurati ca artistul nu va mai lucra niciodata cu dv. Sa reincadrati/stergeti din poza/film watermark-ul distruge opera pe care artistul a creat-o cu mare atentie si cu scop.

Fotografii ca si producatorii de filme sunt artisti. Filmele si pozele sunt arta creata de ei. Ati cheltui cateva mii de euro pe o pictura de mare valoare pentru ca apoi sa decupati cu foarfeca semnatura artistului? Le luati astfel creditul pentru opera. Daca platiti pentru poze fara watermark printate sau pentru print offline sau pentru filme pe DVD pentru uz personal, respectati artistul si nu le postati online si nu le extrageti pentru alte utilizari.

5. Pastrati creatiie pe care le primiti in forma in care au fost primite
Daca aplicati filtre la poze, desaturati, aplicati sepia, rerandati filme sau micsorati poze, daca taiati bucati/secvente din clipuri ati distrus opera finala a artistului. Daca altcineva vede opera modificata va crede ca vede opera artistului si va fi dezamagit.

Daca nu va place stilul sau viziunea artistului sau modul cum editeaza opera, gasiti un alt artist. Sa modifici opera artistului reprezinta o insulta.

6. Angajati-va prietenul artist doar daca va place la nebunie munca pe care o fac.
Nu va angajatiprietenul doar pentru ca va asteptati la o reducere. Daca nu va plac creatiile nu angajati prietenul doar pentru a economisi cativa lei.

7. Cu eceptia cazului cand se ofera singuri, nu cereti artistului sa faca un gen de creatie pe care nu o fac in mod normal
Nu toate fotografiile se fac la fel. Nu toate filmele se fac la fel. Un fotograf de nunti si botezuri nu va face poze de produse; la fel un producator de fimle pentru nunti nu va face videoclipusi si reclame sau invers. Facand asta nici dv. si nici artistul nu vor fi multumiti de rezultatele muncii.

8. Daticredit autorului oriunde postati opera (Facebook / Forum /Google+ sau alte retele de socializare)
Nu dv. ati facut filmul. Dati credit autorului. Este atat de simplu. Producatorii/fotografii au pagini si dureaza o secunda sa adaugati un tag. Faptul ca se aude din gura-in-gura despre opera artistului este pentru artist de mare ajutor.

9. Nu invitati artistul in diverse locuri cu scopul sa filmeze sau sa faca poze
Chiar daca credeti sau nu, productia video sau fotografia este munca grea. Producatorul video sau fotograful nu se vor bucura de eveniment daca ii angajati sa il filmeze/pozele. Este insultator pentru un artist sa creada ca a fost invitat sa se relaxeze ca oaspete doar ca sa descopere ca gazda e dezamagita ca nu si-a adus sculele sa munceasca pe gratis.

pp

menu